FAQ

Hypnotherapie bij PDS Prikkelbare Darm Syndroom

 

In de therapie leer je trance of hypnose te benutten om je klachten aan te pakken. Je krijgt oefeningen waarbij je bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl je heel ontspannen bent. Deze beelden hebben invloed op de werking van jouw darmen. Misschien herken je het beter op deze manier: als je alleen al denkt aan je favoriete eten dan loopt het water al in je mond. Alleen het beeld of de herinnering is al meer dan genoeg om je speekselklieren aan het werk te zetten. Met hypnose oftewel trance is het vermogen om je lichaam te beïnvloeden nog vele malen groter dan bij het alleen denken aan je favoriete eten.

Omgekeerd is het helaas ook zo dat negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree of veel moeten plassen vlak voor een spannende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een examen of voor een belangrijk gesprek. Dit hebben mensen zonder PDS ook. Bij mensen met PDS is deze communicatie tussen het brein en de darmen veel gevoeliger. Het lijkt als het ware niet helemaal goed afgesteld. Een beetje als een auto waarvan het alarm al afgaat als iemand er op 2 meter afstand langsloopt. Hier zie je niets van maar je merkt het wel en hierdoor kan PDS je leven behoorlijk ontregelen.

Tijdens de therapie leer je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die zorgen voor algehele ontspanning en ontspanning in het hele gebied van je buik. De therapie is ook gericht op het anders leren omgaan met stressvolle situaties. Hierdoor zal de dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen waardoor krampen, pijn en een opgeblazen buik afnemen en de darm weer meer gaat werken zoals je dat graag zou willen.

 Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat gevoeligheid van de darmen afneemt en het samentrekken wat minder hevig wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij maar liefst 80 procent van de mensen met PDS de klachten na 6 tot 12 sessies hypnotherapie sessies aanzienlijk verminderen en een groot deel is zelfs klachtenvrij.

 

 

BLOG

INSPIRE TO BE

INFORMATIE

WAARMEE KUN JE TERECHT

WAT GAAN WE DAN DOEN

WIE BEN IK

CONTACT

LINKS

ALGEMEEN

FAQ