FAQ

Onderzoeken bij PDS

 

Artsen gaan de volgende dingen na voordat er een diagnose PDS wordt gesteld, maar er zijn nog meer dingen die meewegen. Algemeen wordt er gekeken naar het volgende:

 

  • Zijn er alarmsignalen zoals darmkanker in de familie, bloed bij de ontlasting of bloedarmoede, gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak? Dan vindt er passend onderzoek plaats

 

  • Het voedingspatroon kan worden besproken. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die eerder symptomen kunnen verergeren of bepaalde voedselallergieën of intoleranties die op zichzelf staan en waardoor er geen sprake is van PDS maar een voedselallergie of intolerantie. Er is vreemd genoeg weinig wetenschappelijk onderzoek dat wijst op een link tussen PDS en voeding. Er kan wel sprake zijn van de toch al gevoelige darm bij PDS die niet goed reageert op gluten uit pasta of brood, melkproducten, koffie, groenten uit de nachtschade familie zoals paprika, sommige fruit of sapsoorten, frisdrank met koolzuur of zoetstoffen en kauwgum (xyliton) worden vaak genoemd. Er kan ook worden getest op coeliakie (extreme overgevoeligheid voor eiwitten uit gluten)

 

  • Stress, angst, neerslachtigheid hebben een duidelijke invloed op de darm en daarbij ook op de symptomen van PDS. Het blijkt een duidelijke barometer te zijn voor klachtenverergering of vermindering. Hypnotherapie kan goed helpen om de klachten te verminderen.

 

  • De arts kan een lichamelijk onderzoek doen. Er kan worden gecontroleerd of de buik normaal aanvoelt en bij bloed in de ontlasting wordt gecontroleerd of er geen aambeien of scheurtjes in de endeldarm zijn.

 

  • Er kan ontlastingsonderzoek (parasieten, bacteriën zijn berucht) en bloedonderzoek worden gedaan. Bloedarmoede, schildklierproblemen en verhoogde ontstekingswaarden horen niet bij PDS en moeten verder worden onderzocht. Bij diarree kan verder worden getest op een verhoogd calprotectineniveau en galzuurmalabsorptie.

 

  • Een coloscopie (darmonderzoek) hoeft over het algemeen alleen te worden gedaan bij nieuwe patiënten van 50 jaar en ouder en bij patiënten met waarschuwingssignalen zoals familiehistorie of verhoogde ontstekingswaarden.

 

In Groningen wordt op het ogenblik hard gewerkt aan een test waarbij op een eenvoudige manier te zeggen is dat er sprake is van PDS. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat mensen met PDS een afwijkende darmflora hebben. Dit biedt in de toekomst ook weer perspectief voor een behandeling.

 

 

BLOG

INSPIRE TO BE

INFORMATIE

WAARMEE KUN JE TERECHT

WAT GAAN WE DAN DOEN

WIE BEN IK

CONTACT

LINKS

ALGEMEEN

FAQ