WELKOM

Hoi, welkom op mijn site…

Je leest dit omdat je net de diagnose PDS hebt gekregen na een (waarschijnlijk) lang traject langs allerlei artsen en onderzoeken of omdat je (weer) op zoek bent naar een oplossing van je PDS. De kans is groot dat je te horen hebt gekregen dat ‘ze niets konden vinden’ waardoor je de conclusie kan zijn gaan trekken dat ‘het tussen je oren’ zit. En dat klopt!!!

Ho ho.. voordat je wegklikt: het zit echt letterlijk vanaf je oren helemaal naar beneden tot je darmen! Hartstikke lichamelijk dus. Maar daarover later. Als mensen denken dat het ‘psychisch’ of ‘tussen de oren zit’ dan denken ze vaak dat ze zelf debet zijn aan hetgeen hen overkomt, zoals PDS. Tja, zo eenvoudig is het niet hoor. De waarheid is dat ‘tussen je oren’ natuurlijk hartstikke lichamelijk is, maar alleen heeft de medische wetenschap nog geen oplossing. Geen pilletje om het op te lossen. En dus lijden veel mensen onder deze onzichtbare aandoening. Een aandoening die heel erg echt is en je hele leven kan ontregelen en waar niet iedereen begrip voor kan opbrengen en veel mensen onwetend zijn wat het met jou doet. Heel echt en heel vervelend.

Veel mensen starten met het FOD-map dieet en dat kan voor velen een enorme uitkomst bieden, toch merkt de grootste groep met mensen met de aandoening PDS dat niet alleen wat ze eten maar vooral stress een enorme invloed heeft op hun klachten. Laat de therapie van professor Whorwell en Mahoney nu een enorme uitkomst kunnen bieden.
Zij merkten dat met een op maat gemaakt programma van 3 maanden, je wel 80% van je klachten kunt verminderen. En als ik het heb over 80% dan heb ik het niet over een mooi marketingverhaal hoor maar over een wetenschappelijk percentage. Ik kan je verklappen dat voor een wetenschappelijk percentage 80% echt enorm hoog is. En zelfs bij een terugval na die 3 maanden heb je zelf in die 3 maanden alles in handen gekregen om het weer ten goede te keren. Dit betekent dus dat je ZELF weer de regie in handen krijgt in plaats van de PDS.

Heb je nu steeds weer last als je bepaalde dingen eet? Schakel dan een gespecialiseerde diëtist in. Maar heb je vaker last vlak voor of na iets spannends, of iets nieuws, of als je emotioneel bent of in een stressvolle periode zit of heb je ook andere aandoeningen? Want helaas vormt PDS graag een ‘team’ met andere aandoeningen. Dan kan hypnotherapie het beste zijn dat je ooit is overkomen.

Dat hypnotherapie zo goed helpt, hoor ik dan weer van mijn cliënten.
“Hypnotherapie is het beste dat me is overkomen”
“Dit had ik jaren eerder moeten doen”
“Zoveel tijd van mijn leven verloren, had ik dit maar eerder geweten”
“Zoveel geleerd over mezelf, niet alleen ben ik van mijn PDS-klachten af maar ik sta zoveel sterker in mijn leven”
“Ik sta in 3 maanden tijd zo anders in het leven”
“ik kan bijna niet geloven hoeveel er veranderd is in maar 3 maanden tijd”

WAT IS HYPNOTHERAPIE

Hypnotherapie is een vorm van (psycho)therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Er wordt gebruik gemaakt van trance. Trance is een vorm van sterk geconcentreerde aandacht die we allemaal wel kennen als we dagdromen of helemaal opgaan in een film of boek. In hypnotherapie roepen we dit gevoel op en richten we die aandacht doelbewust naar iets in onze eigen binnenwereld waar we nader naar willen kijken/onderzoeken of iets dat we willen veranderen. Tegelijkertijd kun je alles onthouden wat er gebeurt en hier invloed op uitoefenen. De therapeut is meer de reisleider terwijl je samen bepaalt waar de reis naartoe gaat en de mogelijkheden openblijven.
Bij het PDS programma krijg je deze speciaal op jou afgestemde geluidsopnamen mee om ook thuis te kunnen beluisteren en te houden zodat je ze altijd weer kan gebruiken.

Hoe voelt hypnose?
Hypnose onder leiding van een gecertificeerde (NBVH) hypnotherapeut voelt als een diepe staat van ontspanning. Geen hokus pokus maar het gevoel dat je misschien herkent als het gevoel tussen wakker zijn en slapen. Het lijkt wat op dagdromen of helemaal opgaan in een goed boek maar in plaats daarvan gaan we heel doelgericht aan de slag met waar jij voor komt en waar jij aan wil werken. Wanneer je je onprettig voelt tijdens de hypnose kun je dit ten aller tijden zelf stoppen. Gewoon door je ogen te openen. In de praktijk zie ik dit echter nauwelijks en de meeste cliënten ervaren het juist als zeer prettig.
NBVH staat voor Nederlandse Beroeps Vereniging voor Hypnotherapeuten, daar ben ik bij aangesloten en dragen zorg voor de kwaliteit van de Nederlandse hypnotherapeuten.

Weet ik wat er gebeurt tijdens hypnotherapie?
Ja, het gebeurt uiterst zelden dat iemand niet meer meteen weet wat er heeft plaatsgevonden tijdens een hypnotherapiesessie bij een hypnotherapeut die aangesloten is bij de NBVH. En anders komt het gebeurde altijd weer terug. Bij hypnose en hypnotherapie denken sommige mensen aan een hypnotiseur die je in een soort diepe slaap brengt, waarin je alles zou doen wat hij je vertelt te doen. Dit is echter toneel- en televisiehypnose, bedoeld als publiek vermaak, en heeft niets te maken met de moderne hypnose zoals hypnotherapeuten dit toepassen. Bij deze therapeuten kun je alles onthouden wat er gebeurt en zal van tevoren in overleg een plan gemaakt worden. Hypnose lijkt op trance, je kent het vast wel die sterk geconcentreerde aandacht, wanneer je dagdroomt of helemaal opgaat in een boek of film. Deze alledaagse vorm van trance kent iedereen. Bij hypnotherapie wordt hier gebruik van gemaakt en richt je jouw aandacht ‘naar binnen’ terwijl je tegelijkertijd kunt volgen wat er in je omgeving gebeurt en dit achteraf nog weet. Tijdens ontspannings- en meditatieoefeningen kan het voorkomen dat iemand in slaap valt, toch neemt het onderbewuste van iemand nog steeds waar wat er gebeurt in de omgeving en is nog steeds alert en maakt jou toch echt wakker als er iets geks zou gebeuren.

    HYPNOTHERAPIE BIJ PDS

    In de therapie leer je trance of hypnose te benutten om je klachten aan te pakken. Je krijgt oefeningen waarbij je bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl je heel ontspannen bent. Deze beelden hebben invloed op de werking van jouw darmen. Misschien herken je het beter op deze manier: als je alleen al denkt aan je favoriete eten dan loopt het water al in je mond. Alleen het beeld of de herinnering is al meer dan genoeg om je speekselklieren aan het werk te zetten. Met hypnose oftewel trance is het vermogen om je lichaam te beïnvloeden nog vele malen groter dan bij het alleen denken aan je favoriete eten.

    Omgekeerd is het helaas ook zo dat negatieve gedachten en emoties ons lichaam beïnvloeden. Bijna iedereen kent wel een aanval van diarree of veel moeten plassen vlak voor een spannende gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een examen of voor een belangrijk gesprek. Dit hebben mensen zonder PDS ook. Bij mensen met PDS is deze communicatie tussen het brein en de darmen veel gevoeliger. De communicatie lijkt als het ware niet helemaal goed afgesteld. Een beetje als een auto waarvan het alarm al afgaat als iemand er op 2 meter afstand langsloopt. Hier zie je niets van aan de buitenkant, nou ja misschien soms een opgezette buik maar het is vaak enorm pijnlijk, vervelend en je wordt vaak niet begrepen. Hierdoor kan PDS je leven behoorlijk ontregelen.

    Tijdens de therapie leer je verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen die zorgen voor algehele ontspanning en ontspanning in het hele gebied van je buik. De therapie is ook gericht op het anders leren omgaan met stressvolle situaties. Hierdoor zal de dikke darm minder prikkels te verwerken krijgen waardoor krampen, pijn en een opgeblazen buik afnemen en de darm weer meer gaat werken zoals jij dat graag zou willen.
    Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat gevoeligheid van de darmen afneemt en het samentrekken minder hevig wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij maar liefst 80 procent van de mensen met PDS de klachten na 6 tot 12 sessies hypnotherapie (tijdsbestek ongeveer 3 maanden) aanzienlijk verminderen en een groot deel is zelfs voor jaren klachtenvrij.

    Hoe gaat een behandeling hypnotherapie en PDS
    De behandeling bestaat uit een intake en zo’n 6 tot 12 behandelingen in een periode van 3 maanden. In die 3 maanden zien we elkaar in principe iedere week of om de week. Die 3 maanden lijken lang maar er is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat je darmen er zo’n 3 maanden over doen om blijvend te veranderen.
    Iedere sessie duurt ongeveer een uur en een kwartier, de intake is over het algemeen iets langer.

    De sessies bestaan uit:
    – Hypnotherapie
    – Lichaamsgerichte oefeningen en huiswerk

    Hypnotherapie kan ervoor zorgen dat de gevoeligheid van de darmen afneemt en het samentrekken wat minder hevig wordt. Ook heeft het invloed op dat deel van de hersenen dat pijn regelt. Dat wordt minder actief waardoor je minder pijn voelt. Tijdens de specifieke hypnotherapeutische sessies functioneren de darmen vaak weer normaal. Dat effect blijft een tijdje, ook na de sessie of het thuis beluisteren van de opname. Langzamerhand in de loop van de 3 maanden leren de darmen weer in hun eigen ritme te functioneren.
    De hypnotherapie wordt aangevuld met lichaamsgerichte oefeningen die gericht zijn op ontspanning en verlichting van de klachten en het stimuleren of juist kalmeren van het buikgebied.

    Het huiswerk bestaat uit het dagelijks afluisteren van de opnames van de behandelsessies. De oefeningen duren zo’n 10-25 minuten en je krijgt er verschillende zodat je kunt afwisselen. Vaak merken mensen na een paar sessies al een verschil.
    Voorwaarde om te starten is een recente medische verklaring (niet ouder dan 3 maanden) van de huisarts of MDL-arts dat je zeker of naar alle waarschijnlijkheid PDS hebt.

    Onderzoeken bij PDS
    Artsen gaan de volgende dingen na voordat er een diagnose PDS wordt gesteld maar er zijn nog meer dingen die meewegen. Algemeen wordt er gekeken naar het volgende:

    Zijn er alarmsignalen zoals darmkanker in de familie, bloed bij de ontlasting of bloedarmoede, gewichtsverlies zonder aanwijsbare oorzaak? Dan vindt er passend onderzoek plaats

    Het voedingspatroon kan worden besproken. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die eerder symptomen kunnen verergeren of bepaalde voedselallergieën of intoleranties die op zichzelf staan en waardoor er geen sprake is van PDS maar een voedselallergie of intolerantie. Er is vreemd genoeg weinig wetenschappelijk onderzoek dat wijst op een link tussen PDS en voeding. Er kan wel sprake zijn van de toch al gevoelige darm bij PDS die niet goed reageert op gluten uit pasta of brood, melkproducten, koffie, groenten uit de nachtschade familie zoals paprika, sommige fruit of sapsoorten, frisdrank met koolzuur of zoetstoffen en kauwgum (xyliton) worden vaak genoemd. Er kan ook worden getest op coeliakie (extreme overgevoeligheid voor eiwitten uit gluten

    Stress, angst, neerslachtigheid hebben een duidelijke invloed op de darm en daarbij ook op de symptomen van PDS. Het blijkt een duidelijke barometer te zijn voor klachtenverergering of vermindering. Hypnotherapie kan goed helpen om de klachten te verminderen

    De arts kan een lichamelijk onderzoek doen. Er kan worden gecontroleerd of de buik normaal aanvoelt en bij bloed in de ontlasting wordt gecontroleerd of er geen aambeien of scheurtjes in de endeldarm zijn

    Er kan ontlastingsonderzoek (parasieten, bacteriën zijn berucht) en bloedonderzoek worden gedaan. Bloedarmoede, schildklierproblemen en verhoogde ontstekingswaarden horen niet bij PDS en moeten verder worden onderzocht. Bij diarree kan verder worden getest op een verhoogd calprotectineniveau en galzuurmalabsorptie

    Een coloscopie (darmonderzoek) hoeft over het algemeen alleen te worden gedaan bij nieuwe patiënten van 50 jaar en ouder en bij patiënten met waarschuwingssignalen zoals familiehistorie of verhoogde ontstekingswaarden

    In Groningen wordt op het ogenblik hard gewerkt aan een test waarbij op een eenvoudige manier te zeggen is dat er sprake is van PDS. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat mensen met PDS een afwijkende darmflora hebben. Dit biedt in de toekomst ook weer perspectief voor een behandeling

    Waarom moet ik een medische verklaring hebben voor mijn PDS?
    De reden dat een medische verklaring belangrijk is voordat er gestart kan worden met specifieke hypnotherapie voor PDS komt omdat PDS kan lijken op allerlei andere aandoeningen. Dit is de reden dat een diagnose soms lang kan duren en soms veel verschillende testen nodig zijn voordat duidelijk is dat het gaat om PDS. Eigenlijk gaat het meer om het uitsluiten van allerlei andere aandoeningen. Als dit het allemaal niet is, dan blijft vaak PDS over. Dit kan een opluchting zijn of juist veel frustratie opleveren.
    Aan de UMC van Groningen zijn ze druk bezig om een test te ontwikkelen om PDS te kunnen aantonen.
    Voor het werken aan andere klachten met hypnotherapie is geen medische verklaring nodig. Hiervoor kun je zonder medische verklaring komen.

    Wordt hypnotherapie vergoed?
    Hypnotherapie wordt (meestal) gedeeltelijk vergoed door ziektekostenverzekeraars als je een aanvullende verzekering hebt en de hypnotherapeut van jouw keuze een 3-jarige opleiding heeft voltooid en is aangesloten en voldoet aan de verdere eisen van een beroepsvereniging. Marjolein Prins-Leeseman is Registertherapeut en geaccrediteerd door de NBVH (www.nbvh.nl) en RBCZ (www.rbcz.nl) De hypnotherapeuten aangesloten bij de NBVH voldoen aan strenge eisen wat betreft opleiding en nascholingen en hebben allen een verplichte klacht- en tuchtregeling met het SCAG.
    De NBVH staat voor Nederlandse Beroeps Vereniging van Hypnotherapeuten.

    FAQ

    Klik hier voor de meest gestelde vragen over hypnotherapie

    WIE BEN IK

    Mijn naam is Marjolein Prins en ik ben officieel registertherapeut BCZ. Ik vind het fijn om zowel mensen als dieren te helpen en langs alle denkbare vormen van stress, spanning of andere struikelblokken in het leven te loodsen.
    Wil je kijken op mijn andere site wat ik nog meer doe? Kijk dan op www.inspiretobe.nl
    Ook geinteresseerd in mijn werk met dieren? Dit doe ik al sinds 1998 onder andere door middel van Tellington TTouch. Voor dieren mag je kijken op mijn andere site: www.team-spirit.nl

    Deze site is voor jou! Ik heb een 4-jarige HBO opleiding Hypnotherapie en integrale psychosociale therapie in 2009 afgerond bij Academie Hypnos te Bussum. Daarnaast ben ik opgeleid tot NLP practitioner, PDS therapeut en een van mijn verdere specialisaties zijn burn-out klachten. Ik heb ik een groot aantal andere opleidingen gevolgd ter ondersteuning van mijn clienten in de praktijk. Dit blijf ik ook doen omdat ik geloof dat ik op deze manier jou zo goed mogelijk van dienst kan zijn bij het zoeken naar een praktische oplossing die voor JOU werkt.

    CONTACT

    Voor afspraken en consulten mail naar: afspraak@inspiretobe.nl
    U kunt ook het onderstaand formulier invullen.

    Telefoonnummer: 06-51308020 (binnen kantooruren, WhatsApp is vaak sneller).

    Adresgegevens praktijk:
    Sloterweg 152A
    1171CV Badhoevedorp

    De ingang is om de hoek aan de Burgemeester Amersfoortlaan.
    De praktijk wordt gedeeld met Groepspraktijk Fysiotherapie Badhoevedorp.

    Parkeren is er gratis.

    11 + 7 =

    PRIJZEN EN VERGOEDING

    Consultprijzen (pinnen is mogelijk):
    Volwassenen 115 euro (rond de 120 minuten)
    Kinderen 80 euro (rond de 60 minuten)
    Partner/relatie/gezinstherapie 135 euro (rond de 120 minuten)

    Vergoeding en verzekering:
    Mijn zorgregistratie AGB-code is: 90102757 en de code van de praktijk: 90062176 .
    Hypnotherapie wordt (gedeeltelijk) vergoed in de aanvullende verzekering. Dit staat beschreven in de polisvoorwaarden. Voor recente informatie over vergoedingen lees verder bij de Zorgwijzer (www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie).

    Door mijn aansluiting bij de NBVH en RBCZ voldoe ik aan de hoogste eisen van de zorgverzekeraars. De vergoeding hangt af van het soort pakket dat is gekozen. Toch is het altijd verstandig om zelf contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zo ben je zeker van je zaak en kom je niet voor verrassingen te staan.

    Relatietherapie/coaching wordt in het algemeen niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

    Je bent zelf verantwoordelijk voor de betaling aan Inspire to Be. De uiteindelijke vergoeding regel je zelf met je zorgverzekeraar.

    Bij de Kamer van Koophandel is Inspire to Be geregistreerd onder nummer 67279821.

    AFSPRAKEN

    De duur van behandeling is niet algemeen aan te geven en hangt af van de klacht of de hulpvraag. De behandelovereenkomst wordt onderling besproken, net als het behandelplan. Integratieve psychosociale therapie kan zeer veelzijdig zijn en daarbij worden verschillende invalshoeken en werkvormen aangeboden en gecombineerd.

    Voor jou ook belangrijk om te weten, indien bij verhindering tenminste 48 uur van tevoren wordt afgezegd wordt de gereserveerde tijd niet in rekening gebracht. Hiervan kan soms in onderling overleg worden afgeweken.
    Verzetten van de afspraak is altijd mogelijk door het sturen van een bericht via WhatsApp, mail of SMS.

    KLACHTENREGELING

    Mocht je ontevreden zijn over mijn diensten en komen we er samen niet uit, weet dan dat je contact kunt opnemen met de NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten) , www.hypnotherapie.nl en een beroep doen op een klachtenfunctionaris, zoals beschreven in de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Zij helpen jou verder met je klacht. Uiteraard help ik jou ook je weg hierin te vinden mocht je er niet uitkomen.

    Het is in dat geval goed om te weten dat ik ook ben aangesloten bij de geschilleninstantie van de SCAG onder nummer 10556.

    Mijn NBVH-lidnummer is 16030.

    Ik sta ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg onder nummer 403458R (RBCZ, www.rbcz.nu).

    Als Registertherapeut BCZ® ben ik onderhevig aan het TCZ Tuchtrecht (Stichting Tuchtrecht Complementaire Zorg, www.tcz.nu)

    Je vindt alle nummers ook terug op de factuur.

    LINKS

    www.prikkelbaredarmtherapeut.nl
    Mijn website voor iedereen die last heeft van een prikkelbare darm

    www.nbvh.nl
    Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten

    www.rbcz.nu
    Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg

    www.tcz.nu
    Tuchtcolleges voor de complementaire zorg

    www.scag.nl
    Geschilleninstantie voor de complementaire en alternatieve zorg
    Klik hier voor de scag folder

    www.pds-therapeuten.nl
    Meer informatie over alle samenwerkende PDS-therapeuten